ELEKTRİK

Elektrik, serbest ortamda bulunan elektronların çekim alanı oluşturarak bir noktaya doğru toplanması sonucunda oluşan enerji biçimidir. Veya bir madde içerisindeki elektron parçacıkların hareketi ile oluşan bir enerji çeşididir.

Tüm maddeler atomlardan oluşmaktadır. Atomlar ise merkezinde çekirdek bulunan ve çekirdek etrafında hızla dönen elektron, proton vb. gibi maddelerden oluşur. Atom içerisinde en dış kısımda bulunan elektronlar dış olaylardan ( sıcaklık, basınç gibi) çabuk etkilenir ve serbest hale gelir. İşte bu serbest hale gelen elektronların bir iletken bir ortam üzerinde ilerlemesi ile bir enerji çeşidi olan enerji oluşur.

Elektronların bir iletken üzerinde akması olayına Elektrik akımı adı verilir. Elektrik akım şiddet birimine Amper denir. A harfi ile gösterilir.

Bir çeşit enerji türü olan elektriğin 3 türlü uygulama alanı vardır:
1-Işık (her türlü ampüller )
2-Isı (her türlü sıcaklık üreten dirençler )
3-Hareket (her türlü motorlar )

ELEKTRİK TÜRLERİ
Elektrik iki türdür.
• Statik elektrik
• Dinamik elektrik

Statik elektrik
Yaklaşık 2000 yıl kadar önce, Yunanlı bilgin Thales Kehribarın kumaş parçasına sürtülmesi ile küçük kıvılcımlar çıkardığını görmüştü. Statik elektrik ilk kez bu şekilde gözlemlendi. Statik elektrik durgun, pratik olarak iş yapmayan elektrik türüdür, kontrolsüz bir enerji şeklidir ve zaman zaman boşalmalar yapar.
Yağmurlu havalarda bulutlar pozitif yüklü statik elektrikle dolarlar, yeryüzü negatif elektrik yüklü olduğu için, yüksek yerlerden bulutlara elektrik atlar buna yıldırım adı verilir.

Eğer bu elektrik atlaması buluttan buluta ise o zaman şimşek adını alır. Statik elektriğe; saçımıza sürdüğümüz tarakta, arabadan indiğimizde tuttuğumuz kapı kolunda, Televizyon ekranına elimizi sürdüğümüzde de rastlarız.

Statik elektrik elde etmek için yapılan araca Van De Graaf jeneratörü adı verilir bu jeneratörle 20 milyon volt kadar statik elektrik elde edilebilir.
Dinamik elektrik
Dinamik, yani hareketli elektriktir. Bu elektrik kaynakları elektron devinimi sağlarlar.
Elektronlar negatif kutuptan pozitif kutba doğru hareket ederler.( Akım konusunda açıklanmıştır)
Dinamik elektrik iki tiptir.
1-) D.C. Direct Current kelimelerinin kısaltılmışıdır.
2-) A.C. Alternatif Current kelimelerinin kısaltılmışıdır.
D.C. elektrik kaynağı hepimizin çok iyi bildiği piller, akümülatörler ve dinamolardır. Piller ve Akümülatörler kimyasal reaksiyonlardan elektrik enerjisi üretirler, akümülatörler ve pillerin bazı tipleri tekrar doldurulabilir ve tekrar tekrar kullanılabilirler.
Nikel Kadmiyum piller, Nikel Metal Hidrit piller bu tip pillerdendir. Akümülatörlerin esası sülfürik Asit içindeki kurşunun kimyasal reaksiyonudur. Dinamo ise tersine çalışan bir motor dur denilebilir.
Kuvvetli bir manyetik alanda dönen bir sargının (bobin) üzerinde elektrik akımı oluşması esasına dayanır.